כיום ניתן למצוא בכל רחבי הארץ לא מעט פרויקטים של התחדשות עירונית אשר עוסקות בהן חברות יזמות נדל”ן שונות. מדובר על פרויקטים של בנייה שרלוונטיים למבנים ישנים אשר מהווים מבנים לא בטוחים למגורים בשל העובדה שהם אינם עמידים כדי הצורך בפני רעידת אדמה. מעבר לכך, במסגרת הפרויקטים הללו, היזם אשר נבחר לפרויקט יוסיף קומות נוספות במבנה שבהן יהיו יחידות דיור שהיזם יעמיד למכירה. בכדי שהפרויקט יצא לפועל בבניין מגורים כזה או אחר, יש צורך שתהיה הסכמה של דיירי המבנה. חשוב מאוד שדיירי המבנה יבחרו עורך דין המתמחה בתחום התחדשות עירונית אשר יעניק ייצוג הולם לדיירים במהלך הפרויקט ויוודא כי הזכויות שלהם נשמרות.
מה תפקידו של עורך דין בפרויקט התחדשות עירונית?
תפקידו של עורך דין בעסקה מעין זאת הוא ייצוג משפטי של בעלי הדירות כקבוצה בקשר לפרויקט. מומלץ כי בכל פרויקט של התחדשות עירונית יהיה עורך דין אחד שיעניק ייצוג לכל בעלי הדירות. בעלי הדירות ייפו את כוחו באמצעות ייפוי כוח מתאים על מנת שיפעל מטעמם לייצג אותם בפרויקט. יש אפשרות לקדם פרויקט מעין זה עם יותר מעורך דין אחד, אך אין ספק שבחירה בעורך דין אחד היא יעילה יותר.
מה חשוב לדעת טרם בוחרים בעורך דין?
חשוב מאוד טרם בוחרים עורך דין לליווי של פרויקט התחדשות עירונית, להגדיר מראש את הקריטריונים החשובים לכם בעורך דין לרבות הצעת מחיר, ניסיון, משרד מוכר ועוד. כדאי לבדוק כמה חלופות וכן לבדוק שעורך הדין הוא בעל ניסיון מוכח בתחום ורצוי לבדוק שהוא ייצג בעבר גם דיירים ולא רק יזמים. אם מדובר על משרד עורכי דין, יש לבדוק מיהו עורך הדין הספציפי שיטפל בפרויקט שלכם וכן חשוב לקבל פרטים של דיירים אשר עבד עמם בעבר על מנת לשמוע המלצות אותנטיות ממקור ראשון.
עליכם לבדוק כי מדובר על עורך דין שאיננו מקושר לאנשי מקצוע אחרים. בהסדר הייצוג שיערכו מול עורך הדין יש לקבוע כי הוא מייצג את הדיירים בלבד וזאת אף אם סוכם שהיזם יעמיד לדיירים את הכספים לצורך מימון שכר הטרחה של עורך הדין. היזם איננו יכול למנות עורך דין שייצג את הדיירים ורק הדיירים יכולים לבחור את עורך הדין הרלוונטי להם.
מה התפקיד של עורך דין אשר הדיירים בוחרים בו בפרויקט התחדשות עירונית?
תפקיד עורך הדין בעסקאות התחדשות עירונית הוא בראש ובראשונה לייצג את האינטרסים של הדיירים בהסכמים מול היזם, למקסמם עבורם את התמורה, להגן על הדיירים מפני מצבי סיכון וכן לפקח אחר מימוש ההסכם בפועל.
על עורך הדין להסביר את המשמעות המשפטית של המסמכים שעליהם הדיירים מתבקשים לחתום בזמן התהליך, לסייע בגיבוש עמדות הדיירים במשא ומתן מול היזם, להשתתף בישיבות של הדיירים ולהציג במסגרתן את הנושאים המשפטיים שעומדים לדיון, לייצג את הדיירים במהלך המשא ומתן מול היזם או הקבלן המבצע את הפרויקט ולוודא כי ההסדרים הקבועים בהסכם מול היזם מבטיחים במידת האפשר את האינטרסים של הדיירים. כמו כן עליו להעמיד בטחונות וערבויות על ידי היזם, למחוק הערות אזהרה ומשכנתאות אשר יירשמו לטובת היזם על זכויות הדיירים על ידי ייפוי כוח מתאים.
חשוב מאוד לבחור בעורך הדין המדובר כמה שיותר מוקדם בפרויקט זה. וחשוב מאוד לפני כל התקשרות בהסכמים סופיים לא לחתום על מסמכים או חוזים מכל סוג ללא ליווי של עורך דין מטעמכם.