חרדה חברתית היא אחת מן החרדות הנפוצות ביותר בעולם המערבי ומעריכים כי אחד מכל 14 אנשים סובל ממנה (בערך כ-7%).
נכון, יש ביננו לא מעט אנשים ביישנים שלא ממש אוהבים ללכת למסיבות רבות משתתפים או חוטפים פיק ברכיים לפני דייט, אך חרדה חברתית מתבטאת גם בסימפטומים גופניים שקשה להתעלם מהם כמו הזעה מוגברת, רעד בלתי נשלט וכו’.
מלבד זאת, חרדה חברתית לא מתבטאת רק בסיטואציות מלחיצות באופן כללי, אלא גם בסיטואציות חברתיות “קלות”. לדוגמה, אספת דיירים בבניין, כניסה לחוג חדש באוניברסיטה, עבודה במשרד עובדים נוספים וכו’.
כתוצאה מכך, חרדה חברתית היא לא דבר שאפשר להתעלם ממנו ומדובר בפגיעה קשה באיכות החיים של מי שסובל ממנה בהרבה יותר ממובן אחד.
למרבה המזל, באמצעות שיטות טיפול פסיכולוגיות מודרניות ולעיתים גם תמיכה תרופתית אפשר לטפל בחרדה חברתית או לכל הפחות לחיות איתה בשלום ולסבול הרבה פחות.
איזה טיפול פסיכולוגי מומלץ לטיפול בחרדה חברתית?
הטיפול הפסיכולוגי הקלאסי מתאים לטיפול במגוון רחב של חרדות, ובכלל זאת גם חרדה חברתית. יחד עם זאת, מדובר בטיפול ארוך ללא תקופת זמן מוגדרת ומסיבה זו הוא פחות מתאים למצבים שבהם נדרש פתרון מהיר יחסית.
חלופה אפשרית לטיפול בחרדה חברתית היא באמצעות טיפול מסוג CBT, טיפול קוגניטיבי התנהגותי. חשוב לציין כי מדובר בטיפול אשר מתבצע על ידי פסיכותרפיסט בהכשרתו ולכן יש לשים לב הן להסמכה האקדמאית הרלוונטית והן להכשרה הספציפית.
לדוגמה, אם אתם גרים באזור חיפה והקריות או חוף הכרמל, ייתכן שיהיה כדאי לחפש פסיכולוג בחיפה שהוא גם מטפל CBT.
בניגוד לטיפול פסיכולוגי המתבצע באמצעות שיחות בלבד ואינו ממוקד למטרה ספציפית, בטיפול CBT המטופל עצמו הוא משתתף אקטיבי בטיפול שמקבל משימות או הדרכה מן המטפל. תוכנית הטיפול וביצוע המשימות השונות נקבעות במשותף ובהתאם למה שהמטופל מסוגל להתמודד עימו.
למשל, ייתכן כי בהתחלה המטופל יידרש להתמודד באמצעות חשיפה הדרגתית עם סיטואציות פשוטות יחסית כמו אכילה בקרבת אנשים, אך לאחר מכן ייחשף לסיטואציות חברתיות מורכבות יותר כמו למשל מפגש חברתי בתוך קבוצה שבה אינו מכיר את כל המשתתפים או הרצאה מול קהל.
גם אם תוכנית הטיפול מורכבת יחסית, הרי שבסך הכול מדובר על תקופת זמן קצרה יחסית שבדרך כלל מוגבלת למספר חודשים. בהתחלה היא עשויה להיות אינטנסיבית יותר, אך לאחר מכן תדירות הפגישות יורדת.
טיפול תרופתי להפרעת חרדה
בנוסף לטיפול CBT או טיפול דומה שמתבסס על אימוץ התנהגות ודרכי חשיבה חדשים, לעיתים ייתכן ויהיה צורך בטיפול תרופתי תומך לאחר בדיקה אצל רופא. למעשה, מחקרים שונים קובעים באופן עקבי כי התוצאה הטובה ביותר מושגת באמצעות שילוב בין שני סוגי הטיפולים וחשוב להתמיד בשניהם על מנת להצליח להגיע לתוצאות אפקטיביות לאורך זמן.